pondělí 19. listopadu 2007

Jake to je byt studentem


At tady studujete cokoli velkou cast studia venujete predmetum typu zivot Ho Chi Minha,politickemu zrizeni apod.Ho Chi Min je stale spouste billboardu,turistickych suvenyrech, bankovkach vsech hodnot apod.
Jednou jsem se s Brittou vydali do studentskeho bytu nasi kamosky. Sdili maly pokoj spolecne s dalsimi tremi..vsechny spi na jednom letisti (my bychom se tam vyspali v pohode dve,ale ony jsou mnohem skladnejsi)Kuchynku nemaji takze vari na kaminkach. Spolecne jsme rolovali spring rolls a bylo to moc fajn.Zlepsily jsme sve kucharske umeni s hulkami, ktere pouzivaji i misto varecky. Pri sedeni na zemi se nam opet smaly, protoze jsme nebyly schopne vydrzet sedet, jak jsou zvykle ony. Nohy nam zacali po chvilce mravencit takze jsem poposedavali a trpeli s usmevem na rtech.Opravdu je obdivuju, jak jsou schopne drepet treba pul dne a uplne bez problemu.
Obecne se rika,ze pokud vas zde nekdo pozve domu je to znamenim duvery..Chien byla moc rada,ze nam muze vse ukazat a take ze ma Evropske zname a muze procvicovat anglictinu.Pro me to bylo neuveritelne videt, jak jsou si ctyri vysokoskolske studentky tak blizko..sdilejici jeden pocitac..a pokoj, kde v lete musi zazivat hodne horke chvilky.Chien nas take seznamila s nekterymi kulturnimi specifiky takze ted uz vim,ze kdyz se tu kluci drzi za ruku tak to jeste nemusi byt znamenim homosexuality apod.Proste jiny kraj, jiny mrav:)
Jednou jsme byli na studentskem vecirku, ktery se odehraval v obrovske hale(velka sokolovna)a studenti se bavili tim,ze zpivali Karaoke a hrali ruzne souteze. Na stole byly susenky..zadny alkohol..a sichni vypadali spokojene. Kdyz jsme vstoupovali(bylo to jako na podium)tak nas uvitali potleskem,byl to zvlastni zazitek.Jako zahranicni hoste jsme pak dostali susenky i bez zpivani..myslim totiz,ze kdybychom zpivali, tak by nas zase vytleskali odkud jsme prisli:)
Chien studuje na bakalare 5 let a pak doufa,ze se dostane do Evropy.Vzdelavaci system zde je stale zalozen na memorovani se veci nazpamet bez absolutne zadneho podniceni vlastniho premysleni nebo kritickeho mysleni. Myslim,ze u nas to jeste nedavno vypadalo podobne...a citim se nekde mezi tim,v cem byl vzdelavan Bastian a jakym systemen prosli mi kolegove v praci...jsou to zajimave uvahy!
Posilam moc pozdravu!

1 komentář:

segra řekl(a)...

cau segra,neboj pravidelne ctu blog a koukam co se s Tebou deje.o vikendu bych mela mit konecne cas,tak pisnu mailik a v nem neco vice. ale mam se lip jako studenti ve vietnamu:-)mej se krasne