úterý 9. října 2007

Mnam ryze

Ja jsem ryzi nikdy nijak neholdovala, ale ted se po ni muzu utlouct. Vietnamska kuchyne a vubec zivotni styl jsou zdrave. Tlusti lide se tu temer nevyskytuji. Zakladem je ranni cviceni(v 5rano jsou parky plne lidi, praktikujicich tai chi) a zdrava kuchyne. Ta se skladahlavne z ryze a to na milion zpusobu. Dokazete si predstavit treba ryzi se smazenym vajickem a zamichat dohromady? Je to vynikajici, ale musi se to umet ochutit. Nebo ryze s dusenou dyni na cesneku.:) Casto mivame spring rolls. Na trhu se da koupit spousta zeleniny..my to nezname, tak rikame vsemu trava. Takze kdyz si balime zeleninu do ryzoveho papiru spolu s krevetami, rikame, ze jime papir a travu..a je to vyborne. Zakusek je ovoce. Dale je tady sojove mleko a tofu o polovinu levnejsi nez syr, ten se dovazi z Francie..Hanoiskou specialitou a oblibenou snidani mistnich je polevka Pho(takovej vyvar z kureciho nebo hoveziho masa) plnej sirokych ryzovych nudli. Oblibenym alkoholickym napojeme je jak jinak ne ryzove vino.
Urcite ste slyseli, ze se tady ji psi. Je to pravda, chova se zde specialni plemeno na maso. Nekteri vietnamci to maji radi, nekteri ne. Stejne tak jako had a piti hadi krve je pro nektere lahudka a pro nektere nepredstavitelne.Co bylo pro me hodne zvlastni je videt na trzisti cele kure nebo psa. . Casto je tu k videni lahev ryzoveho vina, kde se luhuje cela kobra. Nekteri veri, ze pitim tohoto napoje se zvysuje muzska potence a kdovi co vsechno. Je to soucasti tradicni mediciny.
No ja jsem pejska vyzkousela. Prikladam fotecku. Chutnalo mi to jako veprove, ale ten pocit, ze je to pes mi dalsi sousto nedovolil. Jeste se chystame na hada, ty tu take pestuji pro maso.
Tak to by bylo z kulturniho okenka vse. A co noveho u Vas?

3 komentáře:

SIMCA řekl(a)...

nazdarek kasparek :-)
takze ja to tu mam ve spanelstine a tak vim kam kliknout - chachacha!!! Hele jsem rada, ze se dari a at pokracujete stejnym tempem!!! a to s tou Indocinou je super!!! dobij ji ceeeeeelou!!!!

Unknown řekl(a)...

Ty nikde nemas to vietnamsky obleceni co sis koupila,to neni nositelny:-)?

Tigran řekl(a)...

Hviezda, cauko,
chybas mi trocha ako aj vsetci ostatni. S tym psim maskom som si este nerozmyslel ale ak vravis ze to chuti, mozno nabuduce ked budem vo Vietname, vyskusam.
Drzim tebe a partakovi palce a nech sa vam dobre bude darit. papapa
Tigrik