čtvrtek 30. srpna 2007

Battambang



Z Phnom Penhu jsme se vydali autobusem do druheho nejvetsiho mesta Battambangu. Cesta nekde byla nekde ne...Nejvetsi zazitek jsme mela z neustaleho troubeni. Sedeli jsme primo za ridicem. NO a tady je zvykem troubit na kazdeho koho objizdite abyste mu dali najevo ze ho objizdite.Takze se troubi temer neustale a to je po peti hodinach malicko na nervy:)Dalsi sok byl,kdyz jsme vystupovali z autobusu.Je tu velika nezamestnanost, lide se o praci temer perou takze pred a za autobusem byl plotek.My jsme zastavili mezi nim abychom meli sanci si vzit bagaz. No a pak jedna nabidka za druhou, jeden ridic motorky prekrikoval dalsiho,nekteri dokonce bezeli za autobusem jeste nez zabrzdil abyste ho jako videli prvniho. Musim rict ze na jednu stranu je to fajn,ze nikdy nemusite hledat zastavku(verejna doprava tu neni) ale na druhou stranu je to nekdy unavujici ty lidi zdvorile odmitat.



Take jsme si tady s Bastim zaplatili kurz vareni.V ramci nej jsme navstivili trznici,kde nam osvetlovali co je co za ingredience. Trznici jsou tady dost zapachajici, ale vsechno je pry cerstve. Musite umet smlouvat nebot jak vidi bilou tvar tak je cena trojnasobna.Po nakupu jsme varili tri tradicni jidla v mistnich podminkach. Musim rict, ze jidlo bylo vyborne,instrukce presne a zazitek k nezapomenuti. To, ze se noze umyvali ve stejne vode jako nase ruce bych radeji zapomnela:) Ale podarilo se mi nahlednout do taju velice dobre khmerske kuchyne a chutove to bylo vyborne.Dostali jsme knihu receptu,tak vam treba nekdy uvarim:)



Celkove jsme navstivili hodne z okoli, protoze samotne mesto je nic moc.Prvne jsem jela na motorce a musim rict,ze na techto prasnych rudych cestach to bylo paradni.Nafotila jsme zdejsi krajinu. Pri vystupu k jednomu chramu jsme meli osobni asi 10ti lete pruvodkyne,ktere nas ovivaly kartonem.Prvne jsme si mysleli,ze je to zbytecne a ze nebudeme podporovat deckou praci, ale pak nam rekli, ze maji prazdniny a ze je to 350 schodu.Vzhledem k brutalnimu vedru jsme byli radi, ze jsme je mely.




Z okoli jsme jeste videli, jak se zpracovava ryze,jak se vyrabi ryzove vino ucili jsme se v sadu poznavat ovoce.takze vim,jak roste ananas a docela mi zachutnalo kokosove mleko.Nabizeji ho na ulici tak,ze pred vami useknou kokosu spicku a daji vam brcko.





I tady jsme potkali mnoho prijemnych lidi mluvicich anglicky.






Žádné komentáře: