pátek 31. srpna 2007

Jidlo


Khmerske kuchyne je moc dobra. Sama ryze, ryby, ruzne druhy masa apod. Teprve po par dnech a Tigrove presvedcovani, ze jist na ulici je v pohode. On se tak stravuje uz mesic a problemy nema,tak jsme vyzkousela dzus z trinoveho cukru, sem tam jsme si nechali oloupat ananas nebo mango, ale vrcholem toho vsecho byla zaverecna vecere.


Zasli jsme do prave restaurace, kde bila tvar jen tak neprijde, ale protoze se tam stravovalo hodne mistnich, usoudili jsme, ze je oblibena. Vypadalo to tam jako kdekoli jinde, plastove zidlicky, ubrousky nahazene vsude okolo(spravne se hazeji do kose pod stolem) a kocky se prochazeli jako by nic. Takove venkovni posezeni. Prvni vyzva prisla s objednavanim ,protoze neumeli anglicky a my zase neumeli khmersky. Objednala jsme si rizoto se zeleninou a krevetami, teda aspon jsem si to myslela. PO te co jsme byli ujisteni,ze ruce si muzeme nejlepe oplachnout ve stejne vode, kde se umyvaji sklenicky, jsme meli malinko pochybnosti... ale touha pro naprosto realnem zazitku nas nechala klidnymi. Prinesli mi obrovskou misu zeleniny a led a postavili ji uprostred stolu. Pote mi donesli obrovske krevety a ryze nic. Kluci meli zase hodne ryze a maso nikde. Chvili nam trvalo nez nam doslo, jak si to asi vylozili..zasmali jsme se a vsechno jsme zdlabli. Zapili jsme to mistnim pivme zvanym jak jinak nez Angkor a bylo....ted uz to muzu rict, protoze nam nikomu nic nebylo..ba naopak jsme si nasi ovahu pochvalovali. Chodit po podnicich, ktere doporucuje pruvodce je fajn, ale pokud tam porad potkavate jen dalsi turisty, kteri maji stejneho pruvodce, tak to neni real enough:) Celkem casto se zde objevuji zabi stehynka, tak jsme si rikali, jestli je sem prinesli Francouzi nebo jestli si je Francouzi privezli odtud?! Nevite nekdo nahodou jak to bylo:)

Co se tyce mistni fauny a flory, tak je velice bohata. Komari jsou velice pritulna zviratka. Me maji obzvlaste radi, protoze i pres ruzne druhy repelentu je touha po me krvi nezastavi. Dale tu jsou pekni mravenci, velci svabi, krasni hadi a hnusne krysy. S poslednim zminenym tvorem jsem zatim nemela tu cest. Co me nejvice zaujalo jsou volne se pohybuji male opicky.

Co se prirody tyce, tak ta je zde nadherna. Ryzova pole kam oko dohledne. Fotky mluvi za vse.

2 komentáře:

SIMCA řekl(a)...

tos fajny blog!!! taky bys tam mohla napsat neco v ingliš:-) přeju hodně štěstí a pozdravuj tandema!!! SIMCA

Unknown řekl(a)...

Ctou se tve zazitky krasne uz se tesim na dalsi. Hlavne si pamatuj vse co jsi snedla a hned se nejlip vyptej na recept at nam to pak vse muzes uvarit a my muzem mit na ARPOKu osobni kucharku:-)