čtvrtek 6. září 2007

Sbohem Kambodzo - dobre rano Vietname



Je to uz sice tyden,co jsem uspesne prosla kambdozsko-vietnamskymi hranicemi, ale hned jsme byla zavalena naprosto odlisnymi zazitky,ze jsem se na net jen tak nedostala a i kdyz tak blog samozrejme nefungoval:) Ted ale nevim cim zacit. Opoustet Kambodzu bylo tezke,meli jsme tam kamarady a lide byli moc mili. Plni ocekavani co nas noveho ceka v sousednim state jsme nasedli do klimatizovaneho autobusu a vydali se na sestihodinovou cestu do Ho Chi Minhova mesta byvaleho Saigonu v jiznim Vietnamu (nejvetsi mesto ve state-zhruba 6mil.obyvatel)Cesta nekde byla nekde ne,takze jsme prijeli paticne vyklepani a vzhledem k tomu,ze mi ten den nebylo vubec dobre tak byla i nekonecna.Co bylo na prvni pohled patrne je rozdil mezi temito staty. Silnice, domy a to co na prvni pohled vidite svedci o vetsi vyspelosti. Zadna dreena staveni jsme nepotkali. Kolem cest byla dokonce posekana trava a nasazene kvetiny.
Saigon je metropole jako kazda jina v Evrope. Ani ja ani Basti jsme tim moc nadseni nebyli. Vsude se na nas vrhali ridici motorek, poulicni prodavaci,propagatori cestovek nebo vybranych restauraci.Tohle se vsim tim ruchem okolo bylo hodne unavne.Ubytko jsme sehnali za 7usd na noc pro oba. Bylo to v hodne turisticke ctvrti, kterou doporucoval pruvodce a byl to prtavy pokojit s oknem vedoucim do dalsiho okna. Skvelej zazitek(mysleno bez ironie).
Koupili jsem si vylet do znamych tunelu Cu CHI, ktere byly vybudovany od konce 40.let prvni kvuli francouzum pozdeji jej uzival Vietcong v bitve proti USA. Je neuveritelne,jak to meli promyslene i s kourem z kuchyne. Tunely mely az tri ruzne urovne podle ucelu. A vubec mi hlava nebrala to, jak tam mohli zit. Soucasti teto turisticke atrakce je mimo jine i projiti asi 40metru tunelu. Byl to jeden z tech uzkych tzv, kde se nezilo ale krylo pred nepritelema.Vlezla jsme tam a hned zase zpet nebot ten pocit ze prede mnou jsou lidi a za mnou taky ve mne vyvoval klaustorfobicky pocit. A navic to tam divne zapachalo. Jeste jsem nerekla, ze to bylo asi 4metry pod zemi. Basti to prolezl a m skvelej zazitek. Vysek se nebojim, ale zjisitla jsem, ze hloubek jo:)
Co se mesta tyce tak jsme zjistili, ze je tu levneji nez v Kambodzi...parada. Smlouvat se musi naprosot o vsechno, vetsinou se to da usmlouvat az na polovinu. Bohuzel vzhledem k tomu,ze casto menime misto nezname pomery a tak nas casto pimpnou:)Treba dneska si basti koupil obrazek na hedvabi. Prvni cena byla dva dolary. Usmlouval to na 1.5. Pak jsme potkali nekoho jineho prodavajiciho stejnymi obrazky tak jsem koupila 1 za 70centu. No a po par metrech jsme videli ty same a stali pouze pul dolaru. A to jsme se Bastimu smala, jak dobre jsem poridila a jak se nechal napalit

Žádné komentáře: