sobota 22. září 2007

Pracovni rezim

Je na case zminit o tom, co tu vlastne delam. Jak uz jsme rikala v praci nas prijali dobre, ale vzhledem k tomu,ze jsme u jine organizace nez bylo prapuvodne planovano, tak zacatek stal opravdu za to. Uz vim, jake to je pripadat si jako zbytecny clovek. Dobra zprava je,ze to netrvalo dlouho a ted jsme zavaleni praci az az. Nase pani domaci je zaroven nase sefka a reditalka oddeleni pro zdravotni peci.Maximalne vytizena zenska s dvourocnim synem, manzelem pracujicim v Laosu..a jeste nam varila vecer. Obecen je me pracoviste zamereno na vyzkum v oblasti socialni a venuje se tematum jako je HIV, sexualita, nasledky pusobeni dioxinu behem valky (podotykam,ze uz se 32let po valce)apod. Je to neziskova organizace s vynikajicim postavenim mezi jinymi v ramci Vietnamu. Nekteri kolegove studovali v zahranici, takze je to pro nas snazsi, protoze si nemusime az tak davat pozor na kulturni specifika. Testem zda jsme schopni zvednout hulkami dva orsiky naraz jsme prosli,takze nas berou:.
V patek jsme jim prezentovali nasi dosavadni praci a v ramci diskuse jsme se posunuli o krok dale. Sranda byla, ze jsme si pripravili powerpointovou prezentaci, ale jak uz to tak byva tak ten den nesla elektrika. Asi to byla z dalsich zkousek..aby jsme to nemeli jednoduche..ale jak rikam atmosfera je hodne uvolnena..diky anglictine vlastne vsem tykame..takze...
V nasledujicich tydnech musime nacist spoustu materialu.Jednoduse receno nas projekt je prvotnim pocinam v oblasti nastaveni programu zabyvajiciho se systemen zdravotni pece ve Vietnamu pro tento institut. Pred deseti lety zacinali s necim podobnym v oblasti HIV a dodnes se jim podarilo prispet k vydani zakona o diskriminaci HIV pozitovnich osob. Takze my bychom meli na zaklade podrobneho rozboru (jak elektronicky tak v terenu sbirat informace, ktere budou slouzit k vytvoreni obecneho ramce.Snaha odpovedet na otazku: Jakou strategii ISDS zaujme v oblasti zlepseni zdravotni pece. Toto siroke tema se pokusime specifikovat pripadne vytvorit nejake podklady pro pripadne donory nebo konkretni project proposal. Kontaktu na donory maji hodne,ale zatim nemaji v ruce zadnouspravu, ktera by je pritahla.
Tema je ot hodne zajimave hlavne pokud slysite pribehy,co to znamena jit k doktorovi. Vydaje ve zdravotnictvi tvori z 80procent prima platba pacientu. Tato situace je neunosna.Stavajici system zdravotniho pojisteni nektere spise diskriminuje, protoze doktori radi penize na ruku. Ti se zdravotnimi kartickami museji cekat.
Paradni je,ze muzeme delat kdy chceme a kde chceme. Ted ve fazi sbirani informaci a cteni, muzeme klidne zustat doma, protoze tu mame pristup k internetu. Jinak do prace je to asi 20minut busem..kdyz prijdeme z prace kolem seste tak ja toho mam dost..stavame asi o pul sedme..
Obecne si pry nemame predstavovat, ze se vsude pracuje tak jako v nasem institutu. Je to neziskova organizace plan nadsenych a schopnych lidi, kteri pracuji od rana do vecera. Obecne jsme nemela tu cest se setkat s jinym postupem ale..Kdyz nam privezli stul do kuchyne a Bastian jim pomahal ho slozit, tak rikal, ze to bylo k popukani. 4lide sroubovali jednu nohu a kdyz si vzal sroubovat aby zacal dalsi, tak se jim to moc nelibilo, protoze podle jejich postupu..hezky jedno po druhem! Jen tak mohou totiz 4 lide zabit cele dopoledne na misto 60 minut.
Ted teprve jsme se usadili,ale tim ,ze bydlime v baraku, kde mame vse na co si vzpomeneme, jsme mimo vietnamskou realitu. V planu ale mame nekolik vyjezdu po nemocnicich, vesnickych komunitnich strediscich, tak to napravime.Uz jsem se zacala i ucit vietnamsky tak si brzo pokecam i na mistni trznici, kdyz pujdu rano pro chleba (spise pro bagetu).
Takze xin chao ban!

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Hezky se Vam to rozjizdi! jen tak dal...

SIMCA řekl(a)...

ahoj Evinooooo:-)
zdravim z mexika, tos preju at se dal dari tak jak se dari a at pekne makate!!! dela smi radost!!! Tvoje Tuta