středa 19. září 2007

Postrehy

Uf, na chvili jsme se odmlcela, protoze bylo na zacatku zaridit spousta veci.Ted uz se citim v Hanoi jako doma a az budu mit spravene kolo tak to bude jeste lepsi:) Z mileho prostredi plneho lidi jsme se prestehovali do velkeho domu nasi kolegyne a sefky, ktera nas zachranila hned v nekolika smerech. Castecne zije v Laosu a tak dum neni zcela obyvan (teda ted uz jo). Vzhledem k tomu,ze pracujeme v institutu pro socialne rozvojova studia se da ocekavat,ze tu budou lide opravdu lidsti. Atmosfra je tu vyborna. Behem obeda se hodne nasmejeme,teda alespon oni..my jim zatim moc nerozumime..podotykam zatim. Cizinci jsou tu hodne oblibeni, mladi lide si chteji procvicovat anglictinu takze temer pri kazde ceste z prace se s nami da nekdo do reci..pomalu si domlouvame ucitele..Umet jazyk neznamena jen mit vsechno levnejsi ale i citit se jako mistni..Zatim nam k tomu pomaha mesicni jizdenka na autobus. S mestskou dopravou uz jsme kamaradi,dostaneme se kam chceme. Stacilo koupit si novou mapu a divat se kolem sebe:) Na to abych postrehla, kde se zde vyrabi ceske pivo a je k dostani ceska kuchyne mi stacilo ani ne 24 hodin v Hanoi. V sobotu se to chystame s kamarady vsech pivarskych narodnosti prubnout (Belgicani, Nemci a tak). Ceske restaurace jsou tu pry nejemen tri a pivo se jmenuje Prezident.
Ze sportu se tu krome adrenalinoveho prechazeni silnice pestuje ranni tai chi v parku, ale snad jeste vic je zde popularni badminton. Na nas je zatim porad jeste horko..ale az se v zime (18stupnu)parky vylidni, tak zacneme hrat my. Uz se taky tesim az bude koupaliste prazdnejsi..na Vietnamce zacina byt zima. Podle meho odhadu teploty sem tam klesnou pod tricet..ale tady je opravdu podzim. Potrebovala jsme si koupit neco na sebe nebot obleceni na cesty se malinko vylucovalo s oblecenim do kancelare. To byl ale orisek...v asijsekm cislovani jsem aspon 5x a to se dostane malokde..tak jsem zasla k svadlene a v nedeli uvidim vysledek. Jinak abych neopomnela pointu s podzimem,tak ve vsech obchodech jsou veci s dlouhym rukam a letni vyprodeje...
Pokud jsem se jeste nezminila o kultu bile kuze..tak je k tomu vhodna prilezitost. Tak, jak v Evrope chce byt kazdy hnedy a jizni typy jsou u holek a kluku v kurzu (ja vim, ze je to stereotyp:))tak tady se potkate mnoho zen na motorce s dlouhymi slabymi rukavice,rouskou a dlouhym rukavem. Svelta kuze znamena vetsi atraktivnost pro muze.Takze hlavnim duvodem noseni dlouhych rukavu je..neopalit se. Taky v obchode je k dostani belici gel, mleko a kdo vi co vsechno..takovy opak nasich samoopalovacich kremu. Nivea ma reklamu na podobne vynalezy vsude. Opravdu sranda, jak chceme vzdycky to,co nemuzeme mit. Mne je tady dobre, protoze mi nikdo nerika, ze jsem bila jak stena. Tak to byl byl takovy mix mich postrehu..denne je neco noveho..ale dulezite je,ze se mi tu libi.

Žádné komentáře: