úterý 11. září 2007

Kralovske mesto HUE

Zni to super a je to super, presto se nam tam moc nelibilo. Cesta busem z Hoi An byla nadherna. Stredni Vietnam je hodne hornaty takze jsme projizdeli ruznymi prusmyky a meli moznost sledovat paradni lesy vsude okolo.
Bus nas mel dovest az k hotelu. Samozrejme se tak nestalo, takze opet naval ridicu vsech moznych dopravnich prostredku a zastupcu z jednotlivych hotelu, kteri se nas snazili ulovit hned po vystupu z autobusu. Nastesti jsme tentokrat vedeli, kam mame namireno, tak to bylo jednoduche. Pri cestovnai ve Vietnamu je potreba si zvyknout, ze nikdy nevite, kdy a kde vystoupite. Zato si ale muzete si byt jisti, ze vas budou vsude cekat zastupy ridicu.
Vzhledem k tomu, ze toto 3ootisicove mesto bylo sidlem kralu, je to mnoho k videni. Tim padem je tu hodne turistu a mistni jsou na ne zvykli. Pro nas to postradalo bezprosrednost, protoze temer kazdy se z nas snazi dostat penize. Navic ridici jakoby nerozumeli, kdyz jsme rekli, ze jdeme pesky. Byli neunavni a my docela unaveni abychom je donekonecna zdvorile odmitali. Dokonce ani Bastian nemel chut si s nimi povidat. Hrali jsme hru, kdo bude z nas bude ve vyrazu presvedcivejsi a snazili se ridice odrazovat jen pohledem. To mi slo docela dobre:)
Po vybornem obedu mistnich specialit. Spring rolls, ktere jsme si sami balili do ryzoveho papiru, nam byla asi desetkrat nabidnuta kresba na hedvabi. Prodavac pritom tvrdil, ze jich nakresli deset denne a mel vytvorenou cedulku zduraznujici, ze koupi podporime street art apod. Jenze pak jsme stejne obrazky videli u kazdeho dalsiho a treba i levneji. Zase jsme byli naivni.
Vylet po hrobkach jednotlivych kralu (meli jich 14, potomci ziji dodnes ve Francii) a kralovskem palaci, ktery je opravdu zajimavy jsme opet padli vycerpanim a tloukli se do hlavy, proc musi byt vsechny vylety pres poledne. Ten den bylo minimalne 33stupnu. Obecne je stredni Vietnam oblasti v vyskytem tajfunu o obdobi rijna a listopadu.
Navstevu narodniho parku uz jsme nestihli. Ha osobne jsme chtela vice park. Uz tech pagod a chramu bylo nejak hodne, ale casove bychom to nestihali a doprava pro nas dva by byla draha. Narodni park Bat Ma lezi ve vysce 1200m nad morem, takze pocasicko by bylo idealni. Mavic je tam udajne velke mnozstvi ptaku a jinych zvirat. Da se tam i prenocovat a udelat nejake tury. Treba priste. Chtela bych se sem vratit. Do teto provincie je totiz soustredena ceska rozvojova zahranicni spoluprace a momentalne mam kontakty na nektere realizatory. Vsak uvidim jestli se mi podari se na nektere podivat:)
Obecne po zkusenosti z Hoi An se nam v Hue moc nelibilo. Vecernim busem jsme se vidali smer Hanoi. Musim priznat, ze jsme se tesi;a jak se usadime. Problehle tri tydny byly akorat na to, abych to stihla vstrebavat a uz jsme se tesila na nejakou odlisnou cinnost:)

Žádné komentáře: