čtvrtek 30. srpna 2007

Siem Reap

Pokud sledujete mapu tak vite, ze vlastne cestujeme po takovem trojuhelniku. Siem Reap je treti nejvetsi mesto blizko jezera Tonle Sap (nejvetsi jezero v JV Asii). Ma vlastni mezinarodni letiste a to proto, ze se zde nachazi pycha Khmeru.Komlex chramu Angkoru s nejslavnejsim z nich Angkor wat(wat znamena v Khmerstine chram). Krome nej je tu i dalsi z kamaradu na projektu GLEN a diky nemu jsme videli i to co obycejny turista pomine. Vetsina turista navstivi v Kambodzi prave toto misto. Je to vse uzpusobeno vcetne cen. Jeden luxusni hotel vedle druheho a spousta pruvodcu. Najit zapadni restaurace neni problem. Mne osobne se jim zatim vyhybame, nejeli jsme sem proto, abychom si davali hranolky a burgery:)

Do Siem Reapu jsme jeli z Battambangu tzv. speed boat. Na evropske pomery byste tu speed asi nepostrehli ale byli jsme nejrychlejsi siroko daleko:) cesta trvala asi 7 hodin. mackalo se nas na lodi hodne rekla ze tak jendou tolik nez byla kapacita. Motor se musel pravidelne polevat, takze jsme nekdy zapochybovala jestli vubec dojedeme. Uprostred lodi byli plastove zidlicky samozrejem nepribite k podlaze, ktere se dost naklaneli no a na jedne z nich jsem mela tu cest se posadit a dokonce si i pospat. Byla to sranda, protoze jsme se aspon seznamila se sousedy na obou stranach,kdyz me chystali pri prudsich manevrech:) Diky teto plavbe, kterou jsme absolvovali v 5GLENECH (tzn ja a dalsi 4 kamaradi GLENI z Kambodze) jsme meli moznost videt, jak ziji lide u reky tzv. floating villages. Je to neuveritelne, ze na vode se daji chovat naprikladi prasata, meli tam i skolu proste vse...


Cesta byla paradni a zaroven vycerpavajici nicmene jsme se jeste hecli a jeli se podivat na zapad slunce nad chramem v Angkor watu. Bohuzel byly mraky a nic jsme nevideli. Spise jsme se navnadili na druhy den kdy uz konecne spatrime tu asijskou chloubu samotny svetoznamy Angkor wat. Rano jsme si privstali a vysledek je nasledujici.


Koupili jsme si z casovych duvodu jen jendodenni vstupenku, jinak se doporucuje az tridenni.je to nesmirne velky komplex.Blahove jsme si myslela,ze muzeme chodit od chramu k chramu pesky ale to byl nesmysl. Chramy vznikali postupne. Nektere byli treba dlouho zapomenute v dzungli a pak ted rostou obrovske mangrovove stromy. Na kazdem rohu jsme potkavali deti nabizejici naramk, knizka mapy apod. Je az neuveritelne na kolik se da cena stahnout. kdyz jsme vzcerpanim lehli po obede u jezera,ze se malicko prospime tak se k nam nahrnulo zase spousta deti a naramky. To uz jsme si rikala, copak mi unaveni, ospali, zpoceni a lezici na spinave zemi vypadame, ze mame penize?:)
Vecer jsme pak mela tu cest seznamit se s Khmersky zakuskem (objednala jsme si ovocny salat) a prinesli mi led s ovocem, kakaem a syrovym vajickem. Mezi ovocem byla i sladka brambora, ktera mi teda vubec ale vubec nechutnala.. ale tak zkusit se ma vsechno. Vajicka jsem se ani nedotkla. Bydelal jsme tam u kamarada Slovaka jmenem Tigr a protoze je puvodne Armen jeho krev se nezapre. Vsechny tam zna, umi usmlouvat vse (diky nemu mam fajn novy kalhoty a kosili) a hlavne se vyzna. Ukazal nam zivot v Kambodzskych vesnicich. Videli jsme, jak vetsinova populace zije a bylo to moc fajn. Druhy den jsme si pujcili kolo a jeli se podivat jeste do jine vesnice. Takze treba zampionova farma, nebo rezbarska dilan byly nasim objektem zajmu. navic jsme meli moznost vyzkouset si nonverbalni komunikaci, protoze tady lide moc anglicky neumi. Akorat deti na vas kdekoli krici hello a mavaji. Nekdy jsme si rikali,ze j to mozna jen provokace, ze asi necekaji odpoved ale presto jsme si porad s usmevem mavali a odpovidali.
Poku chcete vedet o Kambozi vice,mrkenete na Tigruv blog http://www.vietbodia2007.blogspot.com/

Žádné komentáře: