pondělí 27. srpna 2007

Hlavni mesto Phnom Penh


Kambodza je zhruba 14 ti milionove kralovstvi s milionovym hlavnim mestem Phnom Penh patrici mezi nejchudsi zeme sveta.
Prave tu maji obdobi destu, ktere znamena ze turistu tu az tolik neni. My jsme tady zazili zatim jen jeden poradny lijak.
Bydelli jsme v byte francouzskeho stylu u Silke a Hajni [jsou zde na GLEN projektu resicim system zdravotniho pojisteni] spolu se stovkou mravencu a par komary. Dokonce i musli musi davat do mrazaku, protoze mravenci jsou vsude.
Mesto neni turisticky prilis vyhledavane, z toho co muze nabidnout je to kralovsky palac na jedne strane jako nadherny skvost a veznice S-21 vybudovana v byvale skole spolu s masovymi hroby na starne druhe. V dobe vlady Khmer rouge v 70.letech minuleho stoleti byla masove vyvrazdovana inteligence naroda, polovina obyvatel tehdy zemrela. Masove hroby dnes slouzi jako muzea. Vzhledem k tomu, ze to neni tak davno, skoro kazdy s kym se bavite prisel o nekolik clenu rodiny.
prijemne prekvapujici pro mne bylo zjisteni, ze v celem state nenajdeme Mc Donalds ani jiny znamz retezec fast food. Ve velkych mestech jde sehnat cokoli. Prece jen tu turiste jsou takze supermakret a v nem vsechno evropske najit lze. Pokud to slo,tak jsme zkousela mistni jidla a na kupovala u mistnich lidi.
Zajimava je prochazka trznici, kde se vyborne smlouva ale hlavne koupite zde padelz kde ceho.Napriklad tu maji super turisticke batohy, kde na vrchnim viku je nasity napis Deuter na u dna Lowe Alpine, 75l- 15USD. Super cena. Stejne tak hodinky znacky Rolex za 15USD..neuveritelne.

Lidi na ulicich jsou moc moc fajn, radi se s vami daji do reci,aby si procvicili anglictinu. Spousta lidi ve mestech umi anglicky alespon zakladni fraze. Dasli vec, kterou jsme byla prijemne prekvapenaA pak je dalsi skupina lidi, ktera si na me rada sahne a pochvali mou bilou kuzi. Dostala jsme i kompliment na pevnou kuzi,velky nos, siroka ramena apod. Jeden ridic mel zajem o pulku meho nosu.. asi ho fascinoval..
Na obrazku muzete videt riksu a za ni slavny tuk tuk:)

1 komentář:

Tezo řekl(a)...

Welcome in SE Asia, Long Nose! :)) Pak se ozvi z Hanoje, rada si prectu co je noveho ;)
Zdar.